Прославлення пам’яті Святителя Миколая дитячими голосами

178Nikola (Копировать)Вже зовсім скоро прийде до кожного з нас радісне свято – народження нашого Господа Іісуса Христа. Довгими зимовими вечорами діти готуються до нього – вивчають колядки, щедрівки, посівалки. Та не менше дітвора чекає приходу Святого Миколая, який щедро обдаровує подарунками всіх слухняних діток.

19 грудня, за новим стилем, Православна Церква згадує день смерті  святителя Ніколая архієпископа Мир Лікійських, Чудотворця. Благочестиві батьки святого, Феофан і Нонна, у молитовних зітханнях обіцяли Господу, що посвятять життя їхньої дитини для служіння Богу. Так воно і сталося, адже святість маленького Ніколая почала проявлятися ще у ранньому дитинстві  – є передання про те, що під час хрещення немовля стояло у купелі протягом трьох годин; у середу та п’ятницю він приймав молоко матері лише один раз в день, після вечірньої молитви батьків. З юних літ він полюбив Господа, вивчав святе Євангеліє, відвідував богослужіння і багато молився.

Все своє життя святитель Ніколай творив добрі справи, прославляючи цим Бога. Він був простим і відкритим для всіх: кожного приймав з любов’ю. До  його заступництва прибігають у бідності та нужді, зневірі та нападі ворогів. Так як і колись, він являється батьком для сиріт, утішителем для плачущих, заступником для знедолених. Він є покровителем мореплавців, водіїв, подорожуючих, військових та дітей. Саме тому так і шанують люди цього дивного угодника Божого.

Склалася традиція – у цей день дарувати подарунки-«миколайчики», особливо діткам. Так і у Свято-Катеринівському храмі, на святковому вечірньому богослужінні під час помазування святий Миколай кожному залишив гостинця – солодощі та іконки. Багато діток з батьками поспішили до церкви на всеношну, бо після служби діти недільної школи Свято-Катеринівського храму всіх привітали із цим святом і тим самим прославили святого. Дитячими голосами, наче ангельським співом, лунали добрі слова віршів та пісень. Простота дитячих сердець змушує кожного задуматися над тим, що дорослі повинні бути як діти – чисті серцем, правдиві, нелукаві, вміти швидко прощати і не пам’ятати злого. Цьому нас вчить і святитель Ніколай. Тож будемо просити у нього здоров’я для наших діток, слухняності та твердості духу, щоб вони зростали у вірі православній і принесли щедрі плоди на ниві свого земного життя.

Катерина Каленюк

(77)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *