Захист України – справа кожного з нас

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУсе – для фронту, все – для перемоги! Нині це відоме з часів Другої світової війни гасло стало актуальним і для кожного українця. Адже немає нічого важливішого за щасливе життя рідної країни, цілісність і суверенітет нашої держави, бо без цього немає й нас. Зараз на Сході під ворожими кулями і «градами» боронять Україну її наймужніші, найкращі сини та доньки. Наблизити перемогу, допомогти захисникам, армії, чим можуть, стараються й ті, хто не на передовій.

Колектив ВП «Локомотивне депо Здолбунів», який очолює Ігор Михайлович Самчук, теж робить внесок у цю важливу справу. Працівники підприємства зібрали на потреби воїнів АТО близько 102 тисяч гривень. Більшу частину цих коштів, понад 81 тисячу гривень, вже використано на придбання бронежилетів, захисних касок, військової форми, ліків та кондиціонера у госпіталь смт Клевань, пошиття утеплених костюмів для бійців, виготовлення опалювальних приладів, а також надання допомоги деповчанам, які перебувають у зоні АТО. Ще 17470 гривень – на переобладнання під польове житло-укриття для бійців морського вантажного контейнера, доставленого у депо для цього військовими ОК «Північ» 28 грудня 2014-го.

За власною ініціативою у позаробочий час, вихідні й святкові дні січня, над облаштуванням контейнера активно трудилися працівники господарського та кранового цехів, будівельної групи локомотивного депо. Спочатку, зорганізувавшись, закупили у Рівному необхідні матеріали, а далі робили усе можливе, аби у польовому прихистку воїнам було зручно, надійно і безпечно. Працювали, вкладаючи душу, з вірою у нашу перемогу і якнайскоріше повернення в Україну миру, а солдатів – додому.
Контейнер має довжину дванадцять метрів. Тепер, після облаштування, перепочити і сховатися у ньому від обстрілу, холоду чи негоди зможуть одночасно двадцять військових. Такі укриття встановлюють на бетонній основі під землею і укріплюють зверху. У контейнері влаштовано спальні місця, встановлено пічку (і вже підготовлено дрова для неї), бойлер, умивальник, а також світильники, які після заряджання можуть працювати без електропостачання майже дві доби. Є там і відкидні столи, табуретки, дзеркало, полички і годинник. Залізничники добровільно здали свої талони харчування і на відповідну їх вартості суму (а це майже 7 тисяч гривень) закупили продукти та солодощі для бійців, котрим служитиме прихисток. Крім того, подбали, щоб цей тимчасовий дім зігрівав не тільки тіла, а й душі воїнів, придбали молитовники, розмістили на стіні ікону Покрови Божої Матері, принесли освячену на Йордан воду.
Справді визначною подією для колективу ВП «Локомотивне депо Здолбунів» стало освячення контейнера перед відправкою його у зону АТО, яке відбулося минулої середи, 21 січня. Адже це була ще й можливість гуртом спільною молитвою звернутися до Бога з проханням про захист, мир і повернення наших воїнів додому живими й неушкодженими.
Чин освячення здійснив настоятель Свято-Катеринівського храму м. Здолбунова отець Олександр.
– Там, де Господь, там Божественна благодать. Там, де Господь, там є захист, – звернувся він до присутніх. – Сьогодні відбулося особливе освячення, бо ми освятили контейнер, де житимуть справжні захисники України. Ми молимось за них і віримо, що наші щирі молитви будуть почуті Господом.
Отець Олександр подякував керівництву і працівникам локомотивного депо за зроблену ними хорошу справу, а також передав у дарунок воїнам від Свято-Катеринівського храму ікони Спасителя і Божої Матері.
Дякували тим, хто працював над облаштуванням контейнера, й інші виступаючі – керівник ВП «Локомотивне депо Здолбунів» Ігор Михайлович Самчук, голова Здолбунівської районної ради Василь Олексійович Тимощук, інженер з охорони праці, в. о. голови профспілкового комітету локомотивного депо Світлана Василівна Романишина та начальник житлової групи оперативного командування «Північ» полковник Віталій Анатолійович Бурцев. За його словами, це вже чотирнадцятий переобладнаний контейнер, відправлений бійцям АТО з Рівненщини, і такі укриття зберегли життя вже не одному бійцю.
– Впевнений, що результат праці нашого колективу воїни оцінять позитивно. До речі, є у контейнері й підготовані техвідділом підприємства брошури про історію Здолбунова і депо, про тих, хто облаштовував контейнер, є інформація про адресу і телефони підприємства, тож військові, котрим він служитиме, матимуть можливість напряму повідомити нам, якої допомоги потребують, – зазначив Ігор Михайлович Самчук.
Раніше працівники локомотивного депо вже відгукувались на прохання бійців із зони АТО – виготовляли буржуйки та особливої конструкції димоходи до пічок. А вже зараз ці залізничники активно долучаються до втілення в життя нової благодійної ініціативи – збору коштів для надання адресної допомоги пораненим в АТО бійцям.
Наш спільний дім у біді, тож пам’ятаймо, що захист Батьківщини – справа і обов’язок кожного.

Ольга ЯКУБЧИК.

newlife.rv.ua

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(246)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *